“Custodiant els nostres hàbitats aquàtics”

VI Jornada de Difusió d’Iniciatives de Custòdia del Territori a Balears

  • Divendres 20 de setembre de 2019.
  • De 16 a 20h.
  • A Can Balaguer, Palma.

Ens complau anunciar la celebració d’aquesta jornada dedicada al les iniciatives adreçades a la conservació dels hàbitats aquàtics, amb la intenció d’assolir 3 objectius bàsics:

  1. Contribuir a visibilitzar les iniciatives de custòdia que estan en marxa al territori balear.
  2. Fomentar el coneixement i la col·laboració entre entitats de custòdia, administracions i persones a títol particular, que tenen interessos compartits.
  3. Donar a conèixer la custòdia com a eina de conservació.

Dirigida a personal de les entitats i a tècnics de l’administració, així com a qualsevol persona interessada en el tema Cal inscripció prèvia omplint aquest breu formulari.

Els hàbitats aquàtics són especialment importants per la biodiversitat que suporten i la gran quantitat de serveis ecosistèmics que proporcionen al nostre benestar. Actualment, però, es troben amenaçats en la seva majoria i per aquesta causa hi ha iniciatives en marxa que pretenen contribuir a la millora i manteniment d’aquests hàbitats, des dels més “continentals” fins els litorals/marins.

Així, es tractaran temes relacionats amb la recuperació, conservació i posada en valor dels hàbitats aquàtics a Balears. En un context de degradació de molts d’aquests hàbitats i, paral·lelament, un relatiu despertar social que va apropant cada dia més la problemàtica ambiental a les persones, es farà un especial èmfasi en com teixir colaboracions i implicar a la societat en les iniciatives que sorgeixen vers la millora d’aquests hàbitats.

L’horabaixa dedicada a l’esdeveniment es dividirà en dues parts; a la primera es presentaran dues experiències existoses convidades des de la península, que val la pena conèixer pels seus bons resultats i la incidència social que han tingut. El primer torn serà per al Tancat de la Pipa i l’Associació Ecologista Agró, de València, mentre que el segons anirà a càrrec de l’experiència al Riu Gaià de la mà de l’Associació Mediambiental la Sínia, de Tarragona.

La segona part serà moment per a les iniciatives locals i en un format diferent; es farà una dinàmica al voltant de 4 experiències d’una manera participativa, amb la intenció de donar-les a conèixer i que, alhora, els/les participants puguin també aprendre, reflexionar i aportar.  Els casos reals que es tractaran abordaran diversos hàbitats aquàtics: basses permanents i temporals, torrents i rieres, zones humides i litoral i àmbit marí.

PROGRAMA:

  • 15:30 h – Recepció participants.
  • 16:00 h – Presentació de la Jornada a càrrec del Conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir i Gual, i de la Presidenta de la ICTIB, Núria Llabrés.
  • 16:10 h – “L’experiència de restauració de zones humides al Tancat de la Pipa”, Lucía Moreno i Matthieu Lassalle, Associació Ecologista Agró (València).
  • 16:50 h – “Recuperació i posada en valor del riu Gaià”, Xavier Llopart i Hèctor Henández, Associació Mediambiental la Sínia (Tarragona).
  • 17:30 h – Pausa on se servirà menjar i beure per a reposar forces.
  • 18:00 h – Dinàmica de grup per a donar a conèixer experiències i entitats de Balears.
  • 18:30 h – Taules de feina per a avançar amb casos reals del nostre territori

Al llarg dels pròxims dies anirem avançant dades sobre les diverses iniciatives que hi participaran.

Aquí podeu descarregar el cartell de la jornada en pdf i en jpg. Agraïm la seva difusió.

Esperem que la proposta sigui d’interès i que us hi apunteu!

Organitzada per la ICTIB amb el suport de la Conselleria de Media Ambient i Territori.

Comments are closed

INICIATIVA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI DE LES ILLES BALEARS