Taller d’acompanyament i seguiment dels acords de custòdia

La ICTIB, conjuntament amb la Xarxa per la Conservació de la Natura (XCN) i el suport de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, organitza el proper dijous 14 de maig, entre les 12 i les 14 h, una formació especialment dirigida a entitats que tenen acords de custòdia vigents o la intenció de posar-ne en marxa, tot i que està oberta a tota persona interessada en el tema. Els objectius bàsics del taller són:

  • Facilitar a les entitats eines i exemples per a l’acompanyament i seguiment dels acords.
  • Contribuir a una gestió de qualitat de les iniciatives de custòdia.
  • Fomentar el treball col·laboratiu posant en contacte a entitats amb interessos similars.

La fase prèvia a l’establiment d’un acord de custòdia requereix per una banda, definir clarament els objectius de la iniciativa i les accions que es duran a terme per tal d’avançar en el seu compliment i, per altra, mantenir un diàleg amb la propietat i posar al seu abast tota la informació necessària, construint un marc de confiança que afavoreixi la relació. Un cop l’acord es materialitza, per a donar solidesa i projecció de futur a la iniciativa, hauria de ser una prioritat cuidar aquesta relació, però no sempre trobem el temps o els medis per a fer-ho de la millor manera. El mateix ens pot passar amb altres aspectes del projecte, pel que val la pena tenir en compte des del principi com durem a terme l’acompanyament de l’acord.

Un altre dels punts bàsics del bon desenvolupament d’una iniciativa de custòdia és el seguiment a través d’indicadors, ja que permetrà avaluar el grau de compliment dels objectius perseguits i també l’eficàcia de les accions realitzades. És essencial que poguem avaluar els nostres projectes per a dur a terme una gestió adaptativa i, també, per a poder respondre amb propietat davant la societat i possibles finançadors. Molts cops, però, aquest tema no es prioritza, entre d’altres coses per la dificultat de trobar indicadors adients o de plantejar un espai dins el projecte per a dur a terme el seguiment.

Per tractar aquests temes comptarem amb valuoses intervencions de la Xarxa per a la Conservació de la Natura de Catalunya i de dues entitats que en formen part, Associació Mediambiental la Sínia i la Fundació Catalunya La Pedrera. A continuació podeu consultar el programa del taller:

  • 11:50 h Arribada dels participants.
  • 12:00 h “Una breu introducció sobre la custòdia a Balears”, ICTIB. 15’
  • 12:15 h “La necessitat d’un seguiment adequat de les iniciatives de custòdia: Bones pràctiques en custòdia per a un enfortiment del tercer sector ambiental i línies de treball per capacitar en seguiment” – Mireia Salazar i Guillem Bagaria – XCN – 25’
  • Exemples de seguiment d’iniciatives de custòdia: Del contacte amb la propietat al disseny d’indicadors, passant per la implicació ciutadana – 2 entitats – 60’:
    • 12:40 h “Gestió i seguiment en finques pròpies i seguiment d’iniciatives agrícoles: El projecte Xarxa de Pagesos” – Xavier Escuté (Fundació Catalunya La Pedrera) – 30’
    • 13:10 h “Seguiment d’iniciatives de custòdia al Gaià: El projecte Territori Salamandra” – Hèctor Hernàndez (Associació Mediambiental la Sínia) – 30’
  • 13:40 h Torn de preguntes.
  • 14:00 h Fi del taller.

Per assistir cal inscriure’s seguint aquest enllaç. També podeu descarregar el cartell en format pdf o png per si voleu fer-ne difusió.

Esperem veure’ns aviat!

Comments are closed

INICIATIVA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI DE LES ILLES BALEARS