banner_iii_setmana_custodia_IB_cap

¡Anima't a participar!

Del 29 de maig al 6 de juny de 2021 se celebra la III Setmana de Custòdia del Territori de les Balears

Al llarg d'aquests dies, moltes de les entitats de custòdia que formen part de la nostra xarxa organitzen activitats obertes al públic per conèixer la importància de tenir cura de la terra i els seus valors naturals, culturals i paisatgístics.

L’objectiu principal d'aquest esdeveniment és donar a conèixer les iniciatives de custòdia del territori que estan en marxa a les illes, així com fomentar la implicació de la societat balear en el seu desenvolupament. Una de les bases de la custòdia del territori és la participació social, promovent que les persones participin en la conservació de la natura i el patrimoni cultural.

La Setmana de la Custòdia del Territori és possibe gràcies a l'esforç conjunt de diverses entitats que vetllen per la conservació i gestió del patrimoni natural, cultural i paisatgístic, i també al suport de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern Balear.

En aquesta mateixa pàgina anirem actualitzant l'agenda d'activitats confirmades.

Exposició de fotografia i cartografia de s'Horta de Dalt de Palma “El valor del paisatge”

Del 21 de maig al 6 de juny

Aquesta exposició recull visions i percepcions d'un espai amb un patrimoni cultural i natural molt valuós. L’exposició fa un recorregut cronològic de l’evolució de l’àmbit del parc agrari de s’Horta de Dalt de Palma amb imatges de Jaume Gual, geògraf i fotògraf, i amb la cartografia de Maria Gómez, arquitecta i urbanista, mostrant l'evolució històrica i el desenvolupament urbanístic de la zona nord del municipi de Palma. Amb el suport de: AV del Secar de la Real, Consell de Mallorca i Fundació Iniciatives del Mediterrani.
El Parc Agrari de Palma Nord és un projecte en el que s'impulsen iniciatives de custòdia del territori per tal de donar vida a espais agraris ara en desús. El primer acodr de custòdia es va signar el 2020 amb un propietari content de rebre joves agricultors, els quals actualment estan treballant part de la seva finca en ecològic.
Lloc: Casal de barri del Secar de la Real. Calle de la Sitja, 4. Palma
Activitat gratuïta.

Jornada de ciència ciutadana "Quins plàstics amaga la platja de S’Amarador?"

Dissabte 29 de maig de 10 a 13 h

Jornada de seguiment a la Platja de S’Amarador, al Parc Natural Mondragó. Aquesta activitat s'enfoca a mostrejar els micro i meso-plàstics que es troben a la platja, seguint el mètode científic i el protocol de mostreig "Microplastic Watchers" de la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar. Es classifiquen els diferents plàstics recol·lectats per tipus i mida; molts més dels esperables tot i estar en un espai natural protegit. Una activitat educativa, inclusiva i no-formal, sobre el medi ambient marí i sobre la importància de la conservació marina, la biodiversitat i la cultura oceànica.
L'associació Noctiluca té un acord amb el PN de Mondragó per a fer seguiment a la platja de s'Amarador, apropar a la societat a problemes ambientals i pensar i posar en marxa solucions possibles.
Lloc: Platja de S’Amarador, Parc Natural Mondragó (Santanyí)
Activitat gratuïta dirigida a tots els públics.
+ Informació i inscripcions: noctiluca.asociacion@gmail.com ; Teléfon: 633 156 380

Curs "Identificació i usos de plantes aromàtiques i medicinals"

Dies 28 i 29 de maig a les 15:30 h

Aquest curs té com a objectiu aprendre a identificar i usar les plantes aromàtiques i medicinals que es poden recol·lectar en aquests moments. Es farà un itinerari a través del qual es recolliran diferents plantes, es descriurà el seu aprofitament i les seves propietats. El curs va dirigit a tota persona interessada en la temàtica.
Apaema promou acords entre finques i apicultors en ecològic a Mallorca; aquest curs està en la línia de posada en valor de les plantes que afavoreixen la producció de mel.
Lloc: Cooperativa de Porreres (Porreres).
+ Informació

La carn de bè de Custòdia Agrària

 

Del 31 de maig al 4 de juny

El GOB Menorca donarà a conèixer en primícia i a través de xarxes socials, els beneficis de la carn de bè procedent de productors de finques en Custòdia Agrària, que produeixen de forma responsable i realitzen venda directa o a través de distribuïdors locals.  A més, durant aquesta campanya es farà públic un un llistat amb els contactes des productors.
Twitter: @gobmenorca

Visita guiada a barranc d'Algendar, projecte de recuperació de varietats locals de fruiters i horta

Divendres 4 de juny de 10 a 12 h

Mestral - Càritas Menorca organitza una visita guiada a s'Aranjassa, una finca en custòdia al Barranc d'Algendar, on té lloc el projecte social d'horta i d'agricultura ecològica "Arbres d'Algendar". A la visita es repassarà la història del Barranc, es visitarà el museu d'arbres recuperats d'antigues varietats de fruiters autòctons, el taller d'horta i la recuperació de la font de s'Aranjassa i el sistema de regadiu de l'època andalusí.
Per finalitzar, es realitzarà un petit taller de com es fan empelts per reproduir de manera sostenible els fruiters menorquins.
Lloc: Finca s'Aranjassa – Barranc d'Algendar.
Activitat gratuïta dirigida a tots els públics
Places limitades. Inscripcions: 971 386 279
+ Informació

Curs "Canals curts de comercialització de cereals de varietats locals"

Divendres 4 de juny de 9 a 14 h

El curs estarà impartit per María Carrascosa, de la Fundación Entretantos, enginyera agrònoma especialitzada en gestió comunitària de la biodiversitat cultivada. Curs presencial i gratuït, en el qual es pot aconseguir certificat d'aprofitament. 
L'Associació de Varietats Locals promou acords amb finques en actiu per a que s'hi cultivin varietats locals, de manera que aquestes segueixin vives. Les finques que hi participen passen a ser "finques multiplicadores" i les persones que hi fan feina duen a terme una tasca molt valuosa per la diversitat cultivada i les tradicions locals. Totes les varietats que es van recuperant es poden comprar a diversos punts de les illes.
Lloc: Sala Polivalent. Carrer d'en Veiet, 17, Porreres.
Inscripcions en aquest enllaçPlaces limitades.
+ Informació: 722 782 536 / cursos@varietatslocals.org

Taller de dibuix de plantes silvestres al Barranc de Biniaraix

 

Dissabte 5 de juny de 9 a 14 h

T'interessa el dibuix de natura? T'agradaria rebre nocions bàsiques per a poder dibuixar les plantes silvestres? I si, a més, pots disfrutar d'un matí al Barranc de Biniaraix?
Si és així, apunta't al taller de dibuix de plantes que organitzem pel Dia del Medi Ambient. Pujarem a una de les finques en custòdia i aprendrem sobre les plantes del Barranc i de com dibuixar-les, així com de la gestió tradicional d'aquest espai tan emblemàtic.
Activitat gratuïta dirigida a tots els públics. 
Places limitades. Inscripcions en aquest enllaç.

Jornada de voluntariat de pedra en sec

Dissabte 5 de juny, de 9 a 17h.

Diada de voluntariat per la recuperació i manteniment d’elements de pedra en sec a una finca en custòdia. Es realitzaran tasques de neteja i restauració de marges a l’entorn del camí GR221 (Ruta de la Pedra en Sec) que creua la finca de Son Bernadàs Nou, Orient, en direcció al Castell d’Alaró.
Activitat gratuïta dirigida a tots els públics.
Inscripcions a mesquepedra@gmail.com
+ Informació: Facebook Mes Que Pedra/More Than Stone ; Intagram: Progecte_Mesquepedra

Jornada Forestal a Son Torrella

Dissabte 5 de juny, de 9 a 14h

Celebrarem el Dia Mundial del Medi Ambient posant en marxa una campanya pel control de la plaga forestal del banyarriquer de l’alzina. Una jornada familiar en la qual es realitzarà un taller on fabricarem trampes casolanes reutilitzant garrafes d’aigua i les col·locarem a l’alzinar de la finca de Son Torrella. Explicarem com funcionarà el seu seguiment durant l’estiu, la importància de l’actuació i altres interessants curiositats!
La finca de Son Torrella és un espai en custòdia, en el que Amics de la Terra realitza tasques de conservació dels valors naturals i culturals d'aquesta finca situada a les alçades de Mallorca.
Activitat gratuïta i apte per a famílies amb nin/es de +8 anys. Places limitades amb inscripció prèvia en aquest enllaç on també trobareu i informació important a tenir en compte. 
+ Informació. Contacte: amics@amicsdelaterra.org

Visita guiada al Bosc de Ribera de Lluc

 

Dissabte 5 de juny a les 10 h

A prop del monestir de Lluc es troba una zona de gran bellesa on hi domina un bosc de ribera, dels pocs que queden a Mallorca. A través d'una visita guiada, Antoni Fontanet ens mostrarà els resultats de les tasques de recuperació i custòdia d'aquest bosc format principalment per arbres com el poll, tant negre com blanc, acompanyats d’alguns oms, freixes, avellaners, saücs i fins i tot, uns falgueres de port alt que li dona un aspecte de conte de fades.
Activitat gratuïta dirigida a tots els públics. Places limitades.
+ Informació i inscripcions: fontanetferrer@gmail.com

Curs "La fertilitat del sòl"

 

Dissabte 5 de juny, de 9 a 14h

Un curs adreçat a productors agraris, en el que es donaran eines pràctiques pel control de l'estat dels sòls, base d'una producció pròspera i responsable. Serà impartit per Josep Ramon Sainz de la Maza Benet.
El GOB Menorca duu més de 20 anys promovent la Custòdia Agrària, a través d'acords amb finques amb les que s'estableixen uns criteris de producció responsable, que té cura de la terra i de la biodiversitat, a més de donar uns productes d'alta qualitat.
+ Informació: custodia@gobmenorca.com

Dia especial de portes obertes

Dissabte 5 de juny de 10 a 12 h i de 12 a 14 h

Dia de Portes Obertes a la Fundació, a Campanet, donant-li un èmfasis especial a la importància de la custòdia del territori en la seva tasca de conservació de la natura, dedicada principalment a la recuperació i manteniment de la població de voltor negre de la Serra de la Tramuntana. Hi mantenen 5 acords de custòdia amb finques en les que hi nidifica i s'alimenta l'espècie.
Activitat gratuïta dirigida a tots els públics.
+ Informació: educacion@procustodia.org

Jornada de voluntariat a la Trapa

Diumenge 6 de juny, de 10 a 14h

Jornada de voluntariat per fer feines agrícoles relacionades amb la plantació d'aromàtiques, i també tasques de recuperació arquitectònica. En acabar es fa dinar conjunt per qui vulgui quedar. 
Activitat gratuïta dirigida a tots els públics.
Lloc i hora de trobada: A les 10h a St Elm.
+ Informació: info@gobmallorca.com / 971 49 60 60