Banner IV Setmana de la CdT a les IB, 2022

¡Anima't a participar!

Del 28 de maig al 05 de juny de 2022, la ICTIB celebra la IV Setmana de Custòdia del Territori a les Illes Balears

Al llarg d'aquests dies, moltes de les entitats de custòdia que formen part de la nostra xarxa organitzen activitats obertes al públic per conèixer la importància de tenir cura de la terra i els seus valors naturals, culturals i paisatgístics.

L’objectiu principal d'aquest esdeveniment és donar a conèixer les iniciatives de custòdia del territori que estan en marxa a les illes, així com fomentar la implicació de la societat balear en el seu desenvolupament. Una de les bases de la custòdia del territori és la participació social, promovent que les persones participin en la conservació de la natura i el patrimoni cultural.

La Setmana de la Custòdia del Territori és possibe gràcies a l'esforç conjunt de diverses entitats que vetllen per la conservació i gestió del patrimoni natural, cultural i paisatgístic, i també al suport de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern Balear.

Vegeu l'agenda d'activitats i animeu-vos a participar!

Curs de Formació: "Els cireres. Cultius i varietats locals".

Dissabte 28 de maig, de 9 a 14h

Associació de Varietats Locals de Mallorca

El curs estarà impartit per Antoni Calafell, pagès multiplicador de la varietat local de fruiters. El curs és presencial i gratuït, en el qual es pot aconseguir certificat d'aprofitament. 

L'Associació de Varietats Locals promou acords amb finques en actiu per a que s'hi cultivin varietats locals, de manera que aquestes segueixin vives. Les finques que hi participen passen a ser "finques multiplicadores" i les persones que hi fan feina duen a terme una tasca molt valuosa per la diversitat cultivada i les tradicions locals. Totes les varietats que es van recuperant es poden comprar a diversos punts de les illes.
Lloc: Finca Can Monserrat, Estellencs
Hora: 9-14h
Places limitades.
+ Informació i inscripcions: 722 782 536 / cursos@varietatslocals.org

Excursió i tastet a la finca de Binibò

Dissabte 28 de maig, de 9:30 a 13:30h

S'apropa la darrera excursió de #CustòdiaAgrària organitzada pel GOB Menorca, que vos convida a una excursió de dificultat baixa per la zona sud de Ciutadella per visitar la finca Binibò. @huertadebinibo és una finca certificada en ecològic que, a més d'horta i verdura produeix mel i fruita. Han optat per la venda directa a la finca com a principal via de comercialització. La trobada será a les 9:30 i es preveu acabar a les 13:30h.
L'activitat té un cost de 10€ per persona, que inclou guiatge i tastet de productes. 
PLACES LIMITADES!
+ informació i inscripcions: https://www.gobmenorca.com/dissabte-28-excursio-de-custodia-agraria-a-binibo

Twitter: @gobmenorca

Coneix les nostres finques agrícoles

Dissabte 29 de maig, de 10 a 13h

Visita formativa a la Finca de Can Monserrat, on es dediquen a la agricultura de conservació, el foment de bardisses, fauna auxiliar i pol·linitzadors, i a la producció de varietats locals.
Es tracta d'una activitat dirigida a tots els públics. Places limitades.
+ Informació i inscripcions: www.amicsdelaterra.org

Curs de formació "Adobs verds"

 

Dijous 02 de juny, de 9 a 13:30h

Un curs adreçat a productors agraris, en el que es donaran eines pràctiques per protegir i fertilitzar la terra. Serà impartit per Miguel Ángel Gómez.
El GOB Menorca duu més de 20 anys promovent la Custòdia Agrària, a través d'acords amb finques amb les que s'estableixen uns criteris de producció responsable, que té cura de la terra i de la biodiversitat, a més de donar uns productes d'alta qualitat.
+ Informació: custodia@gobmenorca.com

Les papallones de les Illes Balears com a eina de ciència ciutadana: El projecte BMS.

 

Divendres 03 de juny, de 9 a 13 h

L'Assosiació del TAIB porta  a terme una xerrada educativa al centre IES Manacor,  amb la intenció de fer arribar als joves la importancia de la conservació de la natura i en aquest cas concret de la biodiverstat, alhora que preten possar en valor l'eina de la ciència ciutadana.
Activitat tancada.

Jornada de neteja de l'Àrea Biològica Crítica de Magaluf

 

Divendres 03 de juny, de 9 a 13:30 h

L'ajuntament de Calvià, amb la col·laboració de Creu Roja i la Conselleria de Medi Ambient i Territori organitza una jornada de netetja de l'ABC de Magaluf amb la finalitat de donar visibilitat al problema dels residus en la zona prelitoral i donar a conèixer les espècies endèmiques  i els esforços de conservació.
Hora i punt de trobada: A les 9h a la intersecció del Camí de sa Porrassa amb Avinguda Palmeres (Magaluf).
Activitat oberta al públic general

Jornada de ciència ciutadana "AmadrinaMondragó: Quina brossalesa amaga la platja de S'Amarador?"

 

Dissabte 04 de juny, de 11 a 14 h

Jornada de seguiment a la Platja de S’Amarador, al Parc Natural Mondragó. Aquesta activitat s'enfoca a mostrejar els micro i meso-plàstics que es troben a la platja, seguint el mètode científic i el protocol de mostreig "Microplastic Watchers" de la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar. Es classifiquen els diferents plàstics recol·lectats per tipus i mida; molts més dels esperables tot i estar en un espai natural protegit. Una activitat educativa, inclusiva i no-formal, sobre el medi ambient marí i sobre la importància de la conservació marina, la biodiversitat i la cultura oceànica.
L'associació Noctiluca té un acord amb el PN de Mondragó per a fer seguiment a la platja de s'Amarador, apropar a la societat a problemes ambientals i pensar i posar en marxa solucions possibles.
Lloc: Platja de S’Amarador, Parc Natural Mondragó (Santanyí)
Activitat gratuïta dirigida a tots els públics.
+ Informació i inscripcions: noctiluca.asociacion@gmail.com 
 

Primeres Jornades de Medi Ambient i Esports de Muntanya

Dissabte 04 de juny de 2022

La Federació Balear de Muntanyisme i Escalada (FEDME) porta a terme les PRIMERES JORNADES DE MEDI AMBIENT I ESPORTS DE MUNTANYA. Durant aquesta es duran a terme 4 xerrades sobre diferents temàtiques. Podeu consultar el programa de la jornada al següent enllaç: https://www.facebook.com/282792170701/posts/10166055432010702/.

Tindrà lloc el proper 4 de juny a la finca de Raixa i és necessari incriure's prèviament.

+ Informació: https://forms.gle/p84YggBEDga89BPW7

Dia especial de portes obertes

Dissabte 04 de juny de 10 a 12 h i de 12 a 14 h

Dia de Portes Obertes a la Fundació, a Campanet, donant-li un èmfasis especial a la importància de la custòdia del territori en la seva tasca de conservació de la natura, dedicada principalment a la recuperació i manteniment de la població de voltor negre de la Serra de la Tramuntana. S'explicarà la biologia del voltor negre i presentarà el projecte de custòdia de territori que  FVSM porta a terme a la finca d'Ariant. 
Activitat gratuïta dirigida a tots els públics.
+ Informació: educacion@procustodia.org

Sa Dragonera se submergeix en la Ciència Ciutadana

Dissabte 04 de juny

Aquesta cita amb Save the Med Foundation, baix el projecte Xarxa Dragonera Blava, permetrà coneixer la Reserva Marina mentre es fa snorkel fotogràfic, amb la finalitat de recollir dades d'observacions que posteriorment seràn tractades e integrades en una plataforma virtual. L'activitat tindrà lloc al Parc Natural de Sa Dragonera, amb un durada de 3'5 hores. El punt de trobada serà a les 9h al Moll de Sant Elm, des d'on es sortirà en vaixell.

 

Activitat dirigida al públic en general majors de 12 anys.
+ Informació: xarxadragonerablava@gmail.com

Neteja del litoral de Santa Eulària

Dissabte 04 de juny, a les 10h i a les 12h.

EL GEN-GOB, en conjunt amb l'ajuntament de Santa Eulària, té organitzada una neteja de litoral a Santa Eulària emmarcada dins l'ECOUC.  Es disposarà de caics, monitors que faran una breu formació per a les persones que tinguin poca experiència amb els caiacs i tot el material necessari.
Activitat dirigida al públic en general.
+ Informació i inscripcions: educaciogen@gmail.com

Jornada de voluntariat a la Trapa

Diumenge 05 de juny, de 10 a 14h

Jornada de Voluntariat a la Trapa,  finca de Custòdia. Es faràn feines agrícoles relacionades amb la plantació d'aromàtiques, i també tasques de recuperació arquitectònica. En acabar es fa dinar conjunt per qui vulgui quedar. 
Activitat gratuïta dirigida a tots els públics.
Lloc i hora de trobada: A les 10h a St Elm, darrera el bar Es Molí.
+ Informació: info@gobmallorca.com / 971 49 60 60

Jornada de cura de Cala Banyalbufar. Projecte LIBERA per a lluitar contra la brossalesa.

Diumenge 05 de juny, de 10:30 a 13:30h

Durant el matí del diumenge l'Associació Noctulica estrà present a Cala Banyalbufar, per recollir entre tots els participants la brossalesa que cada dia arriba a la nostra costa. Després, amb alguns materials, es realitzarà una intervenció artística i comunitària per poder mostrar el que forma part d’aquesta brossalesa que ens envolta.
Enllaç a més informació o contacte: https://www.ajbanyalbufar.net/ca/noticies/projecte-libera-lluitar-contra-la-brossalesa
Lloc: Cala de Banyalbufar (Banyalbufar)
Activitat gratuïta dirigida a tots els públics.
+ Informació i inscripcions: noctiluca.asociacion@gmail.com, spadilla@ajbanyalbufar.net 
 

Ruta botànica guiada. Portes obertes i visita al refugi de fauna.

Diumenge 05 de juny, de 9:30 a 13:30h

Coneix Lithica durant un visita botànica guiada que finalitzarà en el centre de Recuperació de Fauna gestionat pel GOB Menorca-COFIB.
Lloc: Lithica, Ciutadella.
Activitat gratuïta dirigida a tots els públics.
+ Informació: www.lithica.es