Xarxa Dragonera Blava

PROMOURE EL LIDERATGE LOCAL EN LA RESERVA MARINA DE SA DRAGONERA

La implicació de la comunitat és essencial per garantir el bon funcionament de les reserves marines. Xarxa Dragonera Blava és fruit del projecte Coneix la teva Àrea Marina Protegida Sa Dragonera, liderat inicialment per l’organització Save the Med per fomentar la connexió entre l’espai natural i la població local. Quaranta empreses, comerços, artistes i particulars ja s’han sumat a la iniciativa.

Durant els anys 2019 i 2020, es van organitzar exposicions fotogràfiques, tallers educatius i reunions informatives per donar a conèixer l’espai marí protegit a residents i visitants. L’any 2021 l’objectiu va ser passar de la conscienciació a l’acció: identificar les mesures que escoles, comerços, pescadors o centres de busseig poden adoptar per esdevenir custodis de Sa Dragonera. Algunes de les accions dirigides al públic van ser tallers de ciència ciutadana marina, sortides guiades amb caiac, excursions pel Parc Natural, tallers de fotografia submarina per a adolescents i el MARE-Dragonera FotoColab.

L’ampliació de la reserva marina a aigües exteriors, aprovada el 2020, fa encara més necessària aquesta intervenció.

 

Pròximes passes:

L’objectiu dels propers dos anys és, per una banda, assentar els processos de participació ciutadana i de custòdia marina mitjançant fòrums socials, que es realitzan trimestralment a la zona. De l’altra, la plataforma serveix de suport a l’administració per millorar l’efectivitat de les figures de conservació i regeneració, del Pla de gestió de la Xarxa Natura 2000 i de la Comissió de seguiment de la Reserva Marina, entre d’altres.

Finalment, el projecte es vol centrar en la mediació entre les cinc administracions que gestionen parts de la conservació de Dragonera per facilitar-ne una comunicació més àgil. El 2022 està essent un any de capacitació dels sectors i també de tasques que continuen donant visibilitat a la riquesa marina de la Reserva Marina, així com la seva evolució, a través d’activitats d’educació ambiental.

Consulteu el projecte: https://es.sadragonera.org/