Un Parc Agrari per a la ciutat de Palma

Des de Palma XXI es va iniciar el 2020 una feina encaminada a fomentar la custòdia del territori a l’entorn de Palma. En primer lloc, el 2019 ens vàrem constituir en entitat de custòdia per tal d’anar iniciant el treball proposat. Seguidament, la seva tasca ha consistit, sobretot, en fer una funció d’interlocució entre els propietaris de la zona i els pagesos/es potencials, així com desenvolupar el compromís de fer un seguiment de tot el procés com a eina de garantia davant qualsevol dificultat que es presenti. A la tardor del 2020 es va signar el primer acord de custòdia amb una finca a Son Sardina. El primer, esperem, de molts més que vindran.

Les accions de Palma Palma XXI es focalitzen a la zona nord de Palma, coneguda històricament com a “s’Horta de Dalt”. El fet de triar aquesta zona va lligat amb la voluntat de contribuir i donar suport a la creació del primer Parc Agrari de Balears, que abastarà l’àrea compresa aproximadament entre Son Espases i la UIB, abarcant part del Secar de la Real, Son Sardina, Son Espanyol, Sa Garriga, Establiments… Aquest Parc Agrari s’ha de recollir i delimitar amb la revisió del PGOU de Palma que s’ha d’aprovar imminentment. Es convertiria així en una potent eina per a desenvolupar el sector primari al municipi i avançar en la transició ecològica i econòmica de Ciutat.

Entenent la custòdia en la manera més àmplia, a Palma XXI treballen en tres línies d’acció prioritàries: la dinamització social i l’educació ambiental, la promoció d’activitats culturals i la formalització pròpiament dita d’acords de custòdia. D’aquesta manera, volem fer partícep al conjunt de la ciutadania de la custòdia del territori i del parc agrari de la zona Nord.

Tot i les dificultats afegides per les mesures sanitàries, de juny a desembre de l’any 2020 varen poder organitzar una sèrie d’activitats i conferències, tant presencials com virtuals:

– “Compartim al Nord” va ser el primer programa, de juny a setembre. Es varen realitzar un seguit d’activitats de dinamització sociocultural, sobretot als barris de Son Sardina i el Secar de la Real. Amb conferències, taules rodones, activitats familiars i una exposició fotogràfica itinerant que es va poder visitar a la biblioteca de Son Sardina, a l’Hospital de Son Espases i al Casal de barri de Son Cànaves. Es va comptar amb la col·laboració d’APAEMA i de les associacions de veïnats de Son Sardina i del Secar de la Real, així com del Consell de Mallorca, entre d’altres.

– “L’abc de s’Horta de Dalt”, d’octubre a desembre, va ser un programa d’activitats d’educació ambiental. Amb cursos pràctics, taules rodones sobre agricultura, itineraris ornitològics guiats i tallers de caixes niu. En aquest cas, algunes activitats es van organitzar en conjunta amb el GOB Menorca i el GOB Mallorca. Especialment important va ser la col·laboració de l’Hospital de Son Espases, així com la de la Conselleria de Medi Ambient.

– El “1r Cicle de cultura agrària de s’Horta de Dalt”, durant el mes de desembre, va ser el darrer dels actes del 2020. Amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement cultural i històric d’aquesta zona, es va organitzar un cicle de conferències on varen participar nombrosos especialistes i responsables tècnics i polítics: Neus Truyol, Rafael Mata, Mar Mas, Gabriel Ordines, Biel Horrach, Maria Gómez, Jaume Gual…

En totes aquestes activitats hem rebut un gran interès tant pel públic en general com pels veïnats de les barriades del futur parc agrari. Volem destacar també la col·laboració de la Comunitat de Regants de la Síquia d’en Baster, que s’està implicant molt en tot el procés.

En les darreres setmanes ens han arribat molts missatges de pagesos interessats a prendre part en aquesta iniciativa. També de propietaris, que veuen en la custòdia del territori una bona solució a la reactivació de les finques. Tot plegat, és un bon senyal de la importància del parc agrari i del bon funcionament de la custòdia com a eina per a la conservació i la gestió del territori.

Contacte: info@palmaxxi.com. Web/Facebook/Twitter

INICIATIVA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI DE LES ILLES BALEARS