1ª SETMANA DE LA CUSTÒDIA DEL TERRITORI A BALEARS

Entre l’1 i el 9 de juny celebrem la 1ª Setmana de la Custòdia del Territori a Balears. Entitats de les illes promouran activitats per conèixer la importància de tenir cura de la terra i els seus valors naturals, culturals i paisatgístics.

L’objectiu principal és donar a conèixer les iniciatives de custòdia del territori que estan en marxa a les illes, així com fomentar la implicació de la societat balear en el seu desenvolupament. A les bases de l’eina de conservació que és la custòdia, hi figura promoure que les persones participin en la cura de la terra.

En aquest cartell podeu consultar-ne les dades bàsiques de la majoria d’activitats i, en aquest mapa, ho podeu visualitzar al territori i al complet, amb les que s’han afegit a última hora; per a més infomació, llistem les activitats a continuació i adjuntem el seu cartell amb detalls de cada activitat:

 • Fundació Vida Silvestre Mediterrània, 1 de juny: “Dia de portes obertes dedicat a la custòdia”, es dedicarà el matí a donar a conèixer els projectes de custòdia del territori de la FVSM a Mallorca i visitar els voltors del centre; també jocs per nins i nines. Lloc: Centre per a la Recuperació de la vida silvestre mediterrània (www.fvsm.eu). Inscripció si sou un grup de més de 10, a educacio@procustodia.org o 601 35 87 87.
 • GOB Mallorca, diumenge 2 de juny: “Voluntariat a la Trapa, finca en custòdia”, manteniment de la plantació d’aromàtiques i d’altres tasques agrícoles. Trobada a les 10h a Sant Elm, Andratx. Inscripció a latrapa@gobmallorca.
 • Noctiluca Asociación, 2 de juny: “Mostreig de Plàstic 0 al PN de Mondragó”, aquesta associació involucra a gent cada mes en la presa de dades científiques que incideixen en el problema del plàstic a les notres costes. Un exemple de custòdia del litoral. Trobada a les 10h al Centre d’Informació de ses Fonts de n’Alis. Inscripcions a noctiluca.asociacion@gmail.com/971 1810 22 (de 9 a 15h)/ 633 156 380.
 • Líthica i GOB Menorca, 2 de juny: “Dia de portes obertes“, al llarg de tot el matí es podran visitar de la mà de seu personal tant l’Hospital d’Animals com les Pedreres de s’Hostal, iniciatives que comparteixen un espai de custòdia molt especial. Inscripcions a 971 481 578 / 619 834 597. www.lithica.eswww.gobmenorca.com
 • Amics de la Terra, 3 de juny: “Presentació del web sobre on comprar productes locals que ajuden a conservar el territori de la Serra, com a resultat d’un projecte pilot de custòdia del territori en el Barranc de Biniaraix. A Palma, a les 12h. No cal inscripció-
 • IES Joan Alcover,Joc de rol de la Custòdia del Territori“, 5 i 7 de juny. Activitat educativa i participativa per a que els/les alumnes es fiquin a la pell dels diferents agents implicats en una iniciativa de custòdia. Activitat només per alumnes del centre.
 • GOB Menorca, 8 de juny. “La Custòdia Agrària. Salut, natura i proximitat”, xerrada que vol donar a conèixer les noves línies d’acció que treballa el programa de custòdia agrària del GOB Menorca. A les 10h al Parc des Freginal, Maó. No cal inscripció.
 • GEN-GOB Eivissa, 8 de juny: “Des-Connectats a Can Toni den Jaume Negre, finca de custòdia”, xerrada introductòria sobre la finca i presentació de llibre de Gerard Quintana “Entre el cel i la terra”, en el marc d’un programa d’activitats a la finca anomenat “Des-connetats”. A les 19:30h a la mateixa finca, a Sant Llorenç de Balàfia (http://cantonidenjaumenegre.blogspot.com/ ). Inscripció a educacio@gengob.org.
 • Associació TAIB, 8 de juny: “Estudiem els insectes al Barranc de Biniaraix”, aplicarem diverses tècniques per a estudiar els insectes i identificarem tots els que poguem. Trobada a les 9h a Biniaraix, activitat de 9 a 15h. Inscripció a associaciótaib@gmail.com.
 • Museu de Ciències Naturals, 9 de juny: “Jornada de voluntariat a la Vall de Josafat. Vall de Lluc”, se seguirà amb la neteja del bosc de ribera. Inscripció al museu: 971 634 064/ museubcn@gmail.com.
 • Ses Milanes, créixer a la natura, 9 de juny: Jugam i construim al bosc”, activitat per a tota la família a Es Garrigó, una finca amb la que Ses Milanes tenen un acord de custòdia, a on combinen educació i conservació de la natura. Hi haurà jocs de natura pels més petits i tallers pels adults de construcció amb cordes. Impartida per Gabriel Varioletti (www.instagram.com/bunyolabushcraftschool/. A es Garrigó, Bunyola. Inici: 11h. Inscripció a hola@sesmilanes.org/ +34 717 774 447.

Aquesta acció és possibe gràcies a l’esforç conjunt de diverses entitats que vetllen per la conservació i gestió del patrimoni natural, cultural i paisatgístic, i també al suport de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern Balear.

La custòdia del territori és un concepte emergent que pretén involucrar a la societat en la conservació de la naturalesa, el paisatge i el patrimoni cultural. Les entitats, organitzacions de custòdia assessoren els propietaris perquè adoptin mesures orientades a la conservació dels valors i els recursos de les finques en custòdia.

Aquí podeu veure els principals resultats de la I Setmana de la Custòdia del Territori a Balears.

Comments are closed

INICIATIVA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI DE LES ILLES BALEARS