Fomentar el respecte per la mar i apropar la ciència a la joventut

L’Associació Noctiluca és un col·lectiu emergent de científiques, educadores i amants de la mar. El seu principal objectiu és la integració, educació i divulgació de les ciències marines als joves i als sectors més desfavorits. Desitgen donar impuls a la divulgació i l’apropament de les ciències marines, el mar i la navegació a tots els públics, incloent als més allunyats dels canals de divulgació científica tradicionals. Volen portar la llum de la ciència a través de la màgia intrínseca del plàncton marí “Noctiluca scintillans”, que en oxigenar-se brilla en la foscor. També llueix aquest bell nom el seu vaixell, que recentment s’ha posat a punt i sembla que en un futur molt pròxim estarà a l’aigua al servei dels seus projectes.

Entre les eines per aconseguir-ho tenen molt en compte la ciència ciutadana, així com la custòdia del territori aplicada a l’àmbit litoral i marí, connectant a la gent amb el medi a través del respecte, la cooperació i l’acció local per generar un canvi global. La seva manera de fer divulgació és, com elles diuen, “horitzontal”, és a dir, que els mateixos joves siguin el canal de difusió d’aquest coneixement, gràcies a la seva experiència amb Noctiluca a través de la ràdio, projeccions i xerrades de divulgació, dinamització de debats i, sobretot, col·laboracions en el terreny i en les activitats.

El 2018 van arrencar amb un projecte de “ciència inclusiva” anomenat “Ciencia en el Hogar”, parcialment finançat per la Fundación Zaragoza Ciudad del Conocimiento, el motiu del qual va ser apropar la ciència a joves entre 13 i 17 anys que viuen a cases d’acollida i no tenen facilitat d’accés a l’educació. Un total de 10 entitats i 60 joves de Mallorca es van involucrar en el projecte, el qual els va brindar l’oportunitat de conèixer i aplicar els passos del mètode científic participant en el projecte “Plàstic 0”, de la plataforma de ciència ciutadana “Observadors del Mar”.

Les activitats van consistir en portar a aquests joves a diferents platges per recollir i classificar els microplàstics que el mar porta diàriament fins a la vorera, aplicant un mètode estandarditzat que generés unes dades que servirien per nodrir el projecte mare “Plàstic 0”. A més, l’experiència va donar peu a tractar l’origen d’aquests plàstics i com podem evitar que acabin al mar, fomentant que els mateixos joves raonessin les possibles solucions.

Els mostrejos es van dur a terme en diferents enclavaments de l’illa de Mallorca i en ells, els joves van mostrar una especial participació i implicació. Tal va ser l’emoció de l’experiència que a la llarga han anat més enllà del projecte i des de gener de 2019 formen part amb l’A. Noctiluca d’una iniciativa de custòdia litoral que segueixen en marxa a dia d’avui i que té lloc a la platja de s’Amarador, al PN de Mondragó. Així, en aquest indret es realitza mensualment el mostreig “Plàstic 0”, amb la col·laboració ciutadana i la participació fixa d’alguns d’aquests joves, enganxats a la iniciativa i amb ganes de seguir aportant el seu granet de sorra per a un futur amb un mar en millor estat.

A més, el científic a càrrec de “Plàtic 0” o “Doctor Plàstic”, com el van batejar, va poder visitar la iniciativa “Ciencia en el Hogar” i va aportar més dades i curiositats sobre les seves experiències al mar de manera propera, lluny de ser un personatge de “bata i microscopi”, el que va sorprendre gratament als joves, trencant la llunyania que sol existir entre els/les científics/ques i la societat.

Després de l’èxit i la necessitat de continuïtat de “Ciencia en el Hogar”, el 2019 les Noctiluca continuen la seva intervenció amb un altre projecte anomenat “As de Guía”, en col·laboració amb la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – FECYT. En aquesta nova iniciativa s’amplia l’experiència científica amb més mostrejos i més diversitat de dades per recollir, a més d’abordar també les expedicions en vaixell. Gràcies a la col·laboració del Consell de Mallorca, la barca “La Balear” i la seva fantàstica tripulació s’han posat a disposició del projecte, per dur a terme els mostrejos i les experiències oceanogràfiques.

D’entre els objectius de “As de Guía” hi ha el d’avaluar i trobar les claus per a una bona divulgació i acostament de les ciències als sectors socials als quals s’adreça. Per a això compten amb el suport de Pep Lluís Oliver, professor de la Universitat de les Illes Balears, amb qui diuen és un plaer aprendre, investigar, concloure i reinventar la seva feina.

Un altre dels detalls estrella d’aquesta iniciativa torna a posar el focus en la divulgació horitzontal, aquesta vegada gràcies a un canal de luxe com és la ràdio púbica de les illes Balears, IB3 Ràdio, on els i les joves participen amb guions i temes dissenyats per ells i elles, contats i facilitats a la seva manera per també apropar-nos al mar i la ciència a tots i totes.

Per a més informació sobre el projecte, podeu seguir a Noctiluca en les seves pàgines de Facebook, Twitter o Instagram. També han creat una pàgina web anomenada mar i ciència per a tothom: https://marycienciaparatodos.wordpress.com/. A l’associació estan oberts a qualsevol tipus d’ajuda, ja sigui econòmica o col·laborar-hi .

sdr

Comments are closed

INICIATIVA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI DE LES ILLES BALEARS