La Fundació Vida Silvestre Mediterrània, pionera en la custòdia del territori a Balears

Va ser a l’any 2002 quan es va crear la Fundació Vida Silvestre Mediterrània (FVSM) amb la intenció d’impulsar projectes entorn a la conservació del Voltor Negre i el seu hàbitat, amb una visió integral del territori i de manera complementària a la labor de l’entitat germana internacional Black Vulture Conservation Foundation (BVCF), que fins aleshores havia fet molta feina per a la recuperació i el manteniment de la colònia mallorquina d’aquesta rapinyarie.

A partir d’aleshores, la FVSM va assumir els acords amb finques que la BVCF havia establert per tal de conèixer i protegir els últims nius de voltor negre que quedaven actius a la Serra de Tramuntana i, a més, va promoure’n de nous per a poder garantir la conservació de l’espècie a nivell insular; actualment són vigents acords amb 5 propietats de la Serra que sumen més de 5.000 hectàrees. Els acords consisteixen bàsicament en facilitar l’accés a les finques del personal de la FVSM per a poder realitzar tasques de seguiment de la colònia i control en l’època de reproducció. En algunes finques es mantenen també menjadors on els ramaders autoritzats poden deixar els animals morts, per donar suport a l’alimentació de la colònia de voltors i sobretot per a poder fer-ne un seguiment aprofitant la combregació d’individuus que es forma entorn el menjar. A més, també s’ofereix assessorament ambiental sobre les mesures necessàries per a garantir als espais un bon estat de conservació, com ara en qüestions de gestió forestal.

Gràcies als esforços realitzats al llarg de dècades, sempre en col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient, la colònia actual de voltor negre a Mallorca es troba en bon estat, havent passat d’una parella reproductora als anys 80 a unes 35 parelles en l’actualitat, i d’una estima de menys d’una vintena d’individuus totals a més de 200 que es calcula que volen avui en dia pel nostre cel.

Gran part d’aquest èxit es deu a la col·laboració del voluntariat, en especial a l’època de cria. Cada any entre els mesos de gener i juny, un bon grup de voluntaris/àries es reparteixen al llarg de tots els caps de setmana per diversos punts estratègics situats a les finques en custòdia de la Serra, amb l’objectiu d’informar a les persones excursionistes de quines zones no són accessibles legalment per a protegir els nius de voltor negre, molt sensible a la presència humana en els mesos de cria. Els i les voluntaris/àries estan preparats per a poder explicar tots els detalls que requereixin els caminants i també disposen de díptics informatius. Aquesta tasca permet que centenars de persones no destorbin les parelles que crien a les finques en custòdia, més de la meitat del total de la Serra, garantint que volin molts polls cada any.

Però, de totes les finques en Custòdia, en la que més recursos dedica la FVSM és la d’Ariant, principalment perquè els seus anitcs propietaris la van donar a la Fundació amb la condició que es mantingués en el bon estat en que va ser cedida. Aquesta donació va tenir lloc el 2012, fruit d’una llarga relació amb la propietat pels nius de voltor negre que acull. D’aquesta manera, Ariant va passar a ser reponsabilitat de la FVSM en la seva totalitat, inclosa l’activitat agrícola sostenible i el manteniment del seu patrimoni tant natural com cultural. Després d’uns anys de recorregut, avui en dia la finca gaudeix del distintiu ecològic otorgat pel CBPAE per a totes les activitats que s’hi realitzen: ramaderia d’ovelles, apicultura i cultiu de ferratges i fruiters.

A part de la tasca amb el voltor negre, s’hi duen a terme actuacions de conservació dels hàbitats, com la prevenció d’incendis amb creació de tallafocs i el manteniment de pastures naturals amb el ramat d’ovelles i una guarda de someres; seguiment i eliminació de plagues i d’espècies exòtiques invasores (banyarriquer, eruga barrinadora del garballó, ós rentador, serp de ferradura, etc.) o la regeneració de l’alzinar amb l’exclusió de cabres i la plantació d’ausines i espècies arbustives. També s’hi desenvolupen projectes específics, com el que enguany es realitza en la línia d’adaptació al canvi climàtic i finançat per la Fundación Biodiversidad.

A més, és destacable la feina que la FVSM realitza a la finca en custòdia on té allotjada la seva seu, el que es coneix com a Centre per a la Recuperació de la Vida Silvestre Mediterrània, al municipi de Campanet. Allà, a part de les tasques de manteniment de l’alzinar i les instal·lacions ubicades, hi realitzen una gran tasca educativa a través de les visites guiades que fan els Dies de Portes Obertes i també a les activitats per a escolars que desenvolupen. En elles tracten diversitat de temes entorn un eix central, que és el coneixement i el respecte per a la biodiversitat i els hàbitats de Balears i, en especial, del voltor negre. Al centre s’hi ubica una exposició d’espècies amenaçades i també d’exòtiques invasores, així com un recinte on hi viuen un grup de voltors que no poden viure a la natura a causa de diverses lesions que han patit; això dóna el privilegi als visitants de poder observar d’aprop aquestes aus majestuoses, una experència que no deixa a ningú indiferent.

Per últim i com a novetat, el 2018 van iniciar una sèrie d’actuacions per a diversificar els recursos educatius disponibles, per a servir com a base dels diversos temes que es tracten. Així, s’hi va crear un jardí per les abelles, amb plantes típiques dels nostres ambients i d’altres que afavoreixen aquests insectes i d’altres po·linitzadors; el jardí a dia d’avui es troba en un estat espectacular, a rebossar de plantes, moltes en flor, i amb un renou vibrant de desenes d’insectes volant. Altra actuació ha estat la creació de dues basses enofcades a contrubir a la conservació de dues espècies amenaçades a Balears: una temporal per acollir una població de l’endèmic calàpet balear (Bufo balearica) i una altra de permanent per a poder observar la vida que dóna l’aigua i, preferentement, per a traslocar-hi una petita part de la població de jonqueter o espinós (Gasterosteus aculeatus), l’únic peix d’aigua dolça de les illes que es troba en una situació complicada amb una única població a s’Albufera.

Si voleu col·laborar amb la FVSM, cada més s’organitzen activitats de voluntariat, tant en temes agrícoles a la finca d’Ariant com d’altres al Centre de Campanet, així com d’altres actuacions com, per exemple, la neteja de fems a torrents; justament aquest dissabte dia 31 en realitzen una al Torrent de Sant Miquel, a sa Pobla. Per apuntar-vos, podeu contactar la Fundació a través del correu educacio@procustodia.org o el telèfon 971755880. Per a conèixer el Centre amb visita guiada, podeu anar els dies de portes obertes: tots els dilluns i divendres, així com el primer dissabte de mes, de 9 a 13h els mesos d’estiu i de 10 a 14h la resta de l’any. Per a visites ecolars o de grups organitzats, podeu emprar el mateix correu i telèfon de més adalt. Per a més informació, podeu consultar el seu web o seguir-los a Facebook, Twitter i Instagram.

Comments are closed

INICIATIVA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI DE LES ILLES BALEARS