Implicant a residents i turistes en la custòdia del territori

Ja fa 25 anys que Amics de la Terra Mallorca es va constituir com a associació ecologista; des d’aleshores han promogut nombroses campanyes amb ànim d’involucrar a la ciutadania en les qüestions ambientals i donar a conèixer les alternatives més sostenibles. Les diferents àrees en les que fan feina van des de l’educació ambiental escolar, fins l’incidència política o les accions reivindicatives al carrer; tractant diverses temàtiques com l’agricultura, els residus o la justícia ambiental i econòmica.

D’entre les valuoses activitats que realitzen, també hi ha lloc per a iniciatives de custòdia del territori. L’any 2016 van encetar un projecte anomenat “Iniciatives per a la Contribució de Turistes Alemanys a la Conservació de la Serra de Tramuntana”, finançat per la Fundació alemanya DBU i en coordinació amb BUND (Amics de la Terra Alemanya) i BTE Turismo Consultoría. Es tracta d’una experiència pilot que té la finalitat d’estudiar com es podria millorar la conservació de la Serra de Tramuntana mitjançant la implicació del turisme ja existent i a petita escala, conscients de la importància d’aquest paisatge únic que, malgrat estar declarat Patrimoni Mundial UNESCO, pateix una creixent pressió ambiental.

Així, el projecte prova de veure com connectar la necessitat de recuperació i manteniment dels elements que formen el paisatge de la Serra amb la sensibilitat i ganes de contribuir de determinat sector del turisme que arriba al l’illa. I la fórmula per aquesta connexió és directa: els propis turistes dediquen un dia de la seva estada en ajudar en alguna tasca de millora de finques amb les que s’ha arribat a un acord per a desenvolupar aquesta experiència. Les primeres passes de la iniciativa, però, es van centrar en accions de sensibilització, a través sobretot de campanyes informatives en les que es repartiren fulletons i es feren enquestes sobre la fragilitat de la Serra i la problemàtica i reptes per a la seva conservació; dirigides tant a turistes de senderisme com a operadors turístics alemanys i allotjaments turístics de Sóller, Port de Sóller, Fornalutx i també a oficines turístiques.

En una segona fase, es van dur a terme 4 jornades de voluntariat en finques situades al Barranc de Binaraix, Can Silles i Can Catí, en les quals es van restaurar parets de pedra en sec amb l’ajuda d’un marger professional i també es van netejar i van desbrossar marjades d’olivar. En aquestes jornades hi varen participar un total de 65 turistes alemanys, que varen poder viure de ben a prop un paisatge que admiren, sentint en primera persona l’esforç que implica mantenir-lo i aprenent a valorar la feina feta pels habitants passats i presents de la Serra.

Com a toc final del projecte pilot, enguany s’ha llançat una pàgina web que funciona com a directori de punts de venda on poder comprar productes de la Serra, amb l’objectiu de facilitar el consum directe i local. També s’ha creat una xarxa de contactes entre les entitats i associacions implicades en la conservació de la Serra, compartint informació d’uns i altres mitjançant un butlletí trimestral. Addicionalment, es va realitzar un Seminari de formació Ambiental per a Guies de Muntanya en el qual van participar 45 guies professionals, i es van impartir 5 tallers educatius sobre conservació de la Serra per a uns 90 estudiants de Cicles Formatius d’Activitats Fisicoesportives que seran futurs Guies. A partir d’aquest moment, el projecte anirà prenent forma gràcies a l’aprenentatge obtingut al llarg d’aquests 3 anys.

D’altra banda, des dels inicis d’Amics de la Terra s’ha promogut l’acció del voluntariat amb població local i a d’altres finques de la Serra, amb les quals es té algun tipus d’acord per a la millora del seu estat i el manetniment dels seus valors. Aquest és el cas del mateix Barranc de Biniaraix, on venen organitzant jornades populars de feina des de 2010, ajudant a reparar marges i netejant l’olivar.

En el cas de la finca de Son Torrella, al sostre de la Serra, la relació vé de més enrere. En aquest bell indret les activitats es remunten al 1995 i s’han centrat sobretot en accions de reforestació, amb l’objectiu de guanyar terreny forestal a una finca on l’activitat agrària havia deixat poc arbrat i, així, evitar l’erosió del sòl i beneficiar-se de tots els altres serveis ecosistèmics que aporten els boscos. En total s’hi han plantat més de 70 ha amb pí blanc (Pinus halepensis), alzines (Quercus ilex), nogueres (Juglans regia) i ullastres (Olea europea var. sylvestris). Per dur a terme aquesta enorme tasca, dotzenes de voluntaris/àries d’Amics de la Terra han participat no només en les jornades de reforestació inicials, sinó també en jornades de reposició d’uns 600–800 arbres anuals, a més de la col·locació, manteniment i retirada de reixetes protectores per a evitar que les cabres els fessin malbé. Ha esta un reforestació amb molt d’èxit, tant per aquesta gran colaboració de la societat com per detalls importants, com és la tanca metàlica de 1,5 m d’alçada, que fa de primera banda de protecció de les àrees reforestades.

Esperem que a Amics de la Terra segueixin fent bona feina, avançant en la tasca d’apropar el paisatge a la gent i implicar-la en experiències de custòdia. Si voleu participar en alguna de les iniciatives d’Amics de la Terra, podeu escriure a participacio@amicsdelaterra.org. Per a més infomació, podeu consultar el seu web www.amicsdelaterra.org i també el portal de punts de venda de productes locals de la Serra https://made-in-tramuntana.org.

Comments are closed

INICIATIVA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI DE LES ILLES BALEARS