Materials de la formació sobre custòdia del territori com a eina de gestió municipal

El passat dimecres 29 de juliol va tenir lloc aquesta formació en línia, en la que varen participar una vintena de persones procedents de diversos Ajuntaments i Consells Insulars de les Balears, de totes quatre illes. Els materials de la formació ja estan disponibles en el següent enllaç.

La primera part va ser conduïda per n’Antonio Ruíz, advocat ambientalista amb molta experiència en temes relacionats amb la custòdia del territori. Va exposar el context global d’emergència en termes de biodiversitat per anar filant arguments a favor de donar sortida a propostes que pretenen millorar aquesta situació, arribant a àmbits més locals en els que administracions i societat civil organitzada es poden trobar per avançar conjuntament per aquest camí. Per a poder donar forma a aquesta col·laboració público-social, va aportar diversitat de fórmules, cadascuna adient segons les particularitats de cada cas. Teniu disponibles a l’enllaç anterior tant la presentació que va elaborar com la xerrada completa.

A continuació vàrem passar a una segona part en la que es presentaren diversos casos pràctics, de manera que es pogués il·lustrar amb experiències reals part del que s’havia vist a la primera part. Va encetar aquest bloc en J. Luís Fernández, Reija, de la Deputación de Lugo, Galícia, qui ens va contar sobre la seva estratègia per dinamitzar determinades zones d’alt valor ecològic i social. La Diputació manté un acord de custòdia amb una entitat per a que gestioni aquestes zones; l’entitat s’escull a partir d’una licitació i els termes de l’acord s’estableixen entre les dues parts, sempre amb un objectiu principal comú de recuperació i manteniment dels valors de la zona. Teniu els detalls tant a la seva presenctació com a la gravació de la seva ponència.

Seguidament va ser el torn de na Gemma Roset, de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Catalunya, que ens va donar a conèixer una experiència que tenen al municipi per a la gestió de total una sèrie de valors entorn a un camí ramader tradicional i algunes finques municipals. Tenen signat un acord amb l’entitat Garraf Coopera, que s’encarrega de la gestió d’aquestes finques i de l’esmentat camí. Per a més detalls, podeu seguir la seva gravació.

Finalment vàrem poder comptar amb una experiència local; des de l’Ajuntament de Bunyola, na Magda Palao ens va explicar la col·laboració que mantenen amb l’IES Joan Alcover, amb qui varen signar un acord de custòdia del territori per a realitzar determinades accions a sa Comuna de Bunyola, que pensen i duen a terme els i les alumnes de l’institut, amb l’assesorament del GOB Mallorca, que també forma part de l’acord. Podeu escoltar a na Magda al video de la seva xerrada.

Després hi va haver un torn de preguntes i debat que va ser prou interessant i que va mostrar que hi ha d’altres experiències similars en le nostre territori, algunes més avançades que d’altres. Però sobretot vàrem poder veure que des de les administracions públiques locals hi ha una clara determinació per incloure la societat civil organitzada a l’hora de dur a terme tasques de millora i manteniment de valors naturals i culturals: paisatge, tradicions, espècies, hàbitats, etc. Esperem que aquesta formació hagi contribuït a donar eines i idees per a poder dur a aquesta col·laboració a bon port.

Comments are closed

INICIATIVA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI DE LES ILLES BALEARS