La Trapa, primera finca en Custòdia del Territori a Balears

Quan sentim a parlar de la Trapa, moltes pensem en conservació i en el que pot aconseguir un moviment popular. Podem haver-hi estat o no, potser no encertem a situar-la bé al mapa, però coneixem la seva existència i sabem que és un espai especial. Això últim s’aplica sobretot a gent de la península, que n’han sentit a parlar i, molts, la tenen com a referència de la Custòdia del Territori a Balears. Podem dir que la Trapa es considera l’experiència de custòdia més antiga de Balears i una de les primeres de l’estat espanyol.

Va ser a l’any 1980 que aquesta finca de 81 hectàrees va passar a ser propietat del GOB, adquirida gràcies al suport popular, institucional i d’altres entitats, i resultat d’una lluita que va sorgir davant l’amenaça d’un projecte de parcel·lació i urbanització que hagués suposat la seva fi com a racó de bellesa i pau. Al llarg d’aquests gairebé 40 anys, el GOB ha près la responsabilitat de gestionar la finca amb l’objectiu de preservar-la i conservar-ne els seus valors, i també de posar a l’abast de la gent un espai a la Tramuntana, que en un 98% és de titularitat privada.

Què es vol conservar?

A la Trapa la natura s’expressa condicionada per factors com l’escassetat de pluges, les fortes pendents o els repetits incendis que ha patit la finca durant la seva existència; l’últim va tenir lloc el 2013 i va arrassar pràcticament la totalitat de la seva àrea forestal, que tot just es recuperava de l’últim foc. Per aquesta causa, actualment no hi trobarem més que alguns pins que estan creixent, pel que el paisatge vegetal que hi domina és la garriga, tant d’ullastre com de romaní i xiprell. Hi ha zones com la litoral, que acullen nombreses espècies de flora endèmica. S’hi han citat més de 80 aucells, molts dels quals hi crien, i dels que destacaríem el falcó marí, el virot petit o l’àguila peixatera. Altres vertebrats que hi trobem són el calàpet balear, l’eriçó mediterrani o el mart.

Per altra banda, el patrimoni cultural i etnològic de la Trapa té un alt valor: parets seques, marjades, fonts de mina, canalitzacions d’aigua, etc., donen forma a un paisatge humanitzat pel que hi han passat diverses cultures i a on cadascú ha deixat la seva empremta.

La conservació en acció

De les actuacions dutes a terme en podem destacar la recuperació dels murs de paret seca i les marjades agrícoles, de les fonts de mina i el sistema hídric, o les successives repoblacions que s’hi han hagut de fer a causa dels incendis ocorreguts. Recentment es va iniciar la recuperació del patrimoni de les cases amb la intenció primera d’evitar que el seu deteriorament seguís avançant, i amb vistes a instalar-hi un refugi en el que hi puguin pernoctar tant visitants com investigadores d’alguna disciplina.

Pel que fa l’ús públic a la finca, es fa manteniment del seus camins i pistes a fi i efecte que els milers d’excursionistes que hi passen cada any, puguin fer la seva caminada amb seguretat i disfrutant del paisatge. També s’hi han instal·lat panells informatius per a que les persones que hi passen puguin saber més de la Trapa i respectar l’entorn.

Un espai de la gent i per la gent

La tasca del GOB durant aquestes dècades ha permès consolidar la Trapa com una espai en el que es promou la conservació de la natura, la recerca científica, l’educació ambiental i l’excursionisme responsable a les Balears. Tot això ha estat possible gràcies a la col·laboració altruista de nombrosos grups de voluntaris i voluntàries que hi han passat al llarg de tot aquest temps i que participen en les tasques de gestió i conservació, així com d’altres persones i entitats que han recolzat el GOB per a que continués amb la seva tasca de custòdia del l’espai.

Sostenir una gestió activa a la Trapa no ha estat sempre fàcil, però al llarg del temps es pot dir que s’han acomplert els objectius amb escreix. Avui en dia la Trapa és un espai per a tots i totes, on gaudim de l’aire especial que s’hi respira, tot contemplant la mar i les vistes a veïnada Dragonera, a la vegada que hi posem el nostre granet de sorra per a que segueixi avançant cap el futur com a referència en la conservació del territori balear.

Apuntat-t’ho!

El primer cap de setmana de mes s’organitzen jornades de voluntariat per fer tasques de manteniment i conservació, obertes a tothom que hi vulgui participar. Podràs veure la convocatòria al web del GOB i a les seves xarxes socials, així com al butlletí del GOB, al qual et pots subscriure quan vulguis. A més, per aquesta tardor es preparen activitats especials… estigueu atentes! www.gobmallorca.com

I si hi vols col·laborar d’altres formes…

Si vols fer una donació monetària o de material que pugui ser útil, si tens una bona idea que puguis dur a terme en favor de la finca, si pots animar a d’altres persones a col·laborar, si saps d’alguna entitat o empresa que estaria disposada a donar suport… tot suma!!

Per saber molt més sobre la Trapa

Comments are closed

INICIATIVA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI DE LES ILLES BALEARS