El bosc de ribera de la Vall de Josafat

Tot i ser una illa ben coneguda arreu del món, Mallorca encara guarda algunes sorpreses, racons que romanen allunyats del que es cou a pocs kilòmetres. A prop del monestir de Lluc, per exemple, es troba una zona de gran bellesa on hi domina un bosc de ribera, dels pocs que queden a la illa; un reducte del que devien ser les riberes de molts torrents abans temps ençà.

Aquest bosc, que acompanya part del torrent de Lluc, està format principalment per arbres com el poll, tant negre com blanc, acompanyats d’alguns oms, freixes, avellaners i fins i tot saücs. Al sotabosc les falgueres de port alt hi dominen, el que li dona un aspecte de conte de fades. Moltes aus de bosc hi combreguen, tals com el rossinyol, el ferrerico blau, tudons, reietons, pinsans o hivernants com ropits, tords o qualque sega. Tot i així, es troba en un estat millorable a causa de la falta de gestió i l’acció de les cabres orades, que es mengen tots els brots nous i, per tant, no permeten la regeneració del bosc.

La sort per aquest indret va arribar l’any passat, quan la secció d’Ornitologia del Museu Balear de Ciències Naturals, conjuntament amb el Jardí Botànic de Lluc, es varen posar d’acord amb l’entitat propietària per posar en marxa un projecte de custòdia del territori a la zona. El principal objectiu de la iniciativa és aconseguir un estat ecològic bò de la zona, minimitzant factors que l’amenacen i potenciant-ne la biodiversitat.

Amb aquesta intenció, doncs, s’ha procedit a tancar la zona amb malla ramadera per evitar que les cabres hi entrin i continuin fent malbé la vegetació. També s’hi han dut a terme diverses jornades per a fer net el bosc, retirant peus i branques mortes que s’hi acumulaven en excés en alguns punts. Les pròximes actuacions seguiran en aquesta línia i s’afegirà la plantació de peus d’arbres típics del bosc de ribera que ara mateix tenen una mínima representació.

Una part de les actuacions han estat fetes per professionals, però la vocació d’aquesta iniciativa és la de promoure-hi la implicació de la societat, organitzant jornades de voluntariat que permetin que les persones participants coneguin aquest indret de primera mà i que, alhora, puguin aportar el seu granet de sorra per conservar-lo. Del bon estat dels nostres torrents en depenen multitud de serveis ambientals, des de terra endins fins la seva arribada a la mar!

Si voleu estar informats/des de les jornades de voluntariat, que se solen fer cada mes excepte a l’estiu, podeu contactar amb el Museu Balear de Ciències Naturals cridant al telèfon 971 634 064.

Comments are closed

INICIATIVA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI DE LES ILLES BALEARS