El Conseller de Medi Ambient i Territori visita la iniciativa de custòdia de la Comuna de Bunyola

Dijous dia 19 de setembre va tenir lloc la primera trobada entre el nou equip de feina de la Conselleria de Medi Ambient i Territori i membres de la junta de la ICTIB. Després d’una primera reunió a la Conselleria, es va anar a visitar una iniciativa de custòdia en marxa, amb la intenció de que els participants poguessin conèixer d’aprop una de les experiències que aporten el seu granet de sorra en al millora i manteniment dels valors naturals i culturals del nostre territori.

La visita es va fer a la Comuna de Bunyola, la finca pública en la que l’any 2018 es va signar un acord de custòdia a tres bandes: entre l’IES Joan Alcover, l’Ajuntament de Bunyola i el GOB Mallorca, amb l’objectiu de dur a terme actuacions de millora i manteniment. Aquesta iniciativa va suposar una innovació en l’àmbit de la custòdia a Balears, ja que s’hi implicava per primer cop a l’alumnat en la conservació d’un espai.

Un cop a la Comuna, es varen mostrar alguns dels resultats de les diverses accions que s’han dut a terme des de que la iniciativa va arrencar, com la neteja d’un femer o la construcció i instal·lació de trampes pel control del banyarriquer. També es va xerrar d’activitats més a llarg plaç, com l’estudi d’usos de l’espai, pel que els alumnes han elaborat una enquesta que han traduit a diversos idiomes, per després anar al camp a posar-la en pràctica. Gràcies a aquesta feina, se sap un poc més de les activitats que hi tenen lloc i del tipus d’usuaris. També es va comentar una altra tasca feta sobre els impactes de les activitats físiques al medi natural, identificant els mateixos al terreny i pensant en possibles solucions: erosió del sòl, danys a la vegetació a causa de les dreceres, compactació del sòl, aixamplament dels camins, etc.

La iniciativa la realitzen els i les alumnes de 3er d’ESO de l’institut i l’equip educatiu hi participa a diferents nivells, provant d’integrar el projecte a la programació del centre. Al llarg del curs 2018-2019, per exemple, hi han participat 6 departaments, cadascun aportant des de les seves competències. Pel que fa l’alumnat, hi han participat més de 100 nois i noies, tant a l’institut com a les 8 sortides de camp que han fet. Les tasques realitzades han estat diverses, amb resultats molt útils per a la Comuna.

Comments are closed

INICIATIVA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI DE LES ILLES BALEARS