Una horabaixa per a compartir, aprendre i connectar: “Custodiant els nostres hàbitats aquàtics”

Volem donar les gràcies a totes les persones que varen participar divendres passat a la VI Jornada de Difusió d’Iniciatives de Custòdia del Territori, centrada en els ecosistemes aquàtics.
Més de 30 persones ens vàrem juntar a una sala de Can Balaguer per passar una horabaixa coneixent, aprenent, aportant i, en definitiva, compartint le que sabem i el que voldríem saber entorn aquests hàbitats tan amenaçats a les nostres illes.

Vàrem tenir l’honor de comptar amb el Conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir i Gual, qui va tenir unes paraules molt encertades respecte el paper que té i pot tenir la custòdia a Balears. Posteriorment, na Lucía Moreno i en Matthieu Lassalle d’Acció Ecologista Agró, ens varen explicar la iniciativa de recuperació d’hàbitats palustres que duen a terme al Tancat de la Pipa, a l’Albufera de València. En aquesta entrada teniu més detalls de la multitud d’activitats que conformen la seva experiència i de tots els resultats que han recollit al llarg de 10 anys de trajectòria.

Més tard va ser el torn d’en Xavier LLopart i n’Héctor Hernández, de l’Associació Mediambiental La Sínia, que ens varen contar sobre la seva experiència al voltant del Riu Gaià, recuperant hàbitat i espècies aquàtiques, fent seguiments amb participació social, promovent la implicació d’escoles, etc. En aquesta entrada en teniu alguns detalls més.

I, finalment, després de la pausa-cafè, a les últimes dues hores ens vàrem centrar en les iniciatives locals. Primer es va dur a terme una dinàmica que va permetre que la gent es conegués un poc més i es trenqués el gel, si calia. Seguidament es va passar a formar 4 taules de feina que tractaren diversos ambients aquàtics: punts d’aigua a l’interior, torrents, sones humides i litoral/marí. A cada taula hi hagué una persona amfitriona d’una entitat, que duia informació sobre una iniciativa relacionada amb l’ambient en qüestió. L’acompanyava una dinamitzadora que vetllava per a que la dinàmica anés pel bon camí.

La resta de participants, uns 6 per taula, podien preguntar, aportar o suggerir a cada passa proposada per la dinàmica, i les idees i propostes anaven quedant a una gran fitxa. Hi va haver molt bona actitud i es varen fer aportacions valuoses a totes les taules i, el més important, es varen donar a conèixer els diferents projectes locals d’una manera un poc diferent però creiem que efectiva. Al final, cada taula va compartir el tractat durant els 45 minuts dedicats a l’activitat amb la resta dels grups.

Seguint aquest enllaç podreu consultar les presentacions de la iniciatives convidades de la península i també un document amb els resultats obtinguts a cada taula i valoració general

Comments are closed

INICIATIVA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI DE LES ILLES BALEARS