“Arbres d’Algendar”, mantenint vives les varietats locals a Menorca

“Arbres d’Algendar” és una iniciativa promoguda per Càritas Diocesana de Menorca, l’objectiu de la qual és integrar la recuperació i el cultiu d’arbres fruiters de varietats tradicionals de la illa amb la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social. Les varietats menorquines de fruiters han patit a les últimes dècades un clar retrocés a causa de l’entrada de varietats foranes, com ha succeït arreu, i aquesta iniciativa vol tornar a donar-les lloc dins l’agricultura de la illa. A més, la tasca es desenvolupa amb treballadors/res que reben l’oportunitat d’aprendre i formar-se en aquest camp, preparant-se per entrar al món laboral.

Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a l’acord de custòdia existent des de 2005 entre Càritas Menorca i el Bisbat, que n’és el propietari, gràcies al qual disposa de la finca del Barranc d’Algendar per a poder desenvolupar el projecte. També es va signar un acord de custòdia amb el GOB Menorca per a l’assessorament tècnic en la temàtica més relacionada amb la conservació d’espècies i hàbitats.

L’acció clau per a la recuperació i la conservació d’aquest patrimoni etnobotànic i genètic va ser la posada en marxa l’any 2005 del viver “Arbres d’Algendar”, situat des de l’any 2015 al mateix barranc a la finca s’Aranjassa, on es cultiva planter d’arbres fruiters de varietats locals, a més d’espècies forestals produïdes amb llavors recollides a Menorca. Tota la producció és ecològica, gràcies a la col·laboració amb l’Associació de Productors d’Agricultura Ecològica de Menorca, del qual Càritas n’és soci, així com membre del Consell Balear de Producció Agrària Ecològica, el qual imposa estrictes controls de qualitat.

El viver d’Arbres d’Algendar hi ha actualment identificades i conservades més de 90 varietats locals, esdevinguent un autèntic i valuós banc d’arbres, i s’hi produeixen fins a 15 varietats diferents entre pomeres, pereres, pruneres, figueres i magraners per a la seva comercialització. Aquests arbres es poden adquirir a les botigues de Mestral previ encàrrec o a altres botigues distribuidores (Es Viver del GOB, Cooperativa Sant Bartomeu, Cooperativa del Camp, Auxam). Així també, en el viver d’Arbres d’Algendar s’hi cultiven espècies d’interès forestal, com l’om, el llorer o la vimetera. Amb la comercialització de les varietats locals s’aconsegueix que aquestes tinguin una presència no només en el banc d’arbres sinó també en les tanques i jardins particulars i públics d’arreu de l’illa, afavorint el coneixement de la seva existència i importància.

Durant l’any 2019, fins a set persones han participat al viver amb diferents modalitats de procesos d’acompanyament per a persones amb risc d’exclusió, tres d’elles amb contracte laboral. Les tasques que hi realitzen són les pròpies del dia a dia del viver (manteniment, reg, recolecció, poda, trasplantament, etc.) i s’adequen a les seves habilitats, però sempre amb l’objectiu que aprenguin l’ofici de viverista i adquireixin noves competències que facilitin la seva incorporació al mercat laboral.

En paral·lel a l’establiment i funcionament del viver, es va crear un banc genètic de varietats locals de fruiters, es varen fer diversos esforços per recuperar el sistema hidràulic de s’Aranjassa (que data de l’època andalusí) i es va acondicionar la casa per a un ús educatiu. Aquesta última acció va sorgir amb intenció de tenir una altra via de financiació de la iniciativa; així, la casa es va convertir en un centre d’interpretació de la natura, amb capacitat per a 20 persones, que es pot llogar per gaudir juntament amb la magnífica finca on està situada, i a més triar entre l’oferta d’activitats de natura que hi ha disponible pel ocupants. Altra opció són les visites guiades que s’ofereixen a particulars i grups, que permeten conèixer d’aprop un paratge molt especial al Barranc, que abarca les finques d’es Canaló i s’Aranjassa i tots els seus valors patrimonials.

En el que portem de 2019 fins a 19 grups, en total més de 200 persones, han fer ús de la casa de s’Aranjassa ja sigui per passar-hi el dia o per anar a fer nits. Així mateix, al voltant de 10 grups han fet visites guiades al barranc i viver d’Algendar, la majoria grups d’alumnes dins del programa Salut Jove del Consell Insular.

D’altra banda, la col·laboració amb el GOB és molt estreta, en base al conveni de custòdia existent. Enguany s’han realitzat algunes accions al barranc com ara un recompte de lepidòpters, presa de mostres de sòl i un estudi per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

El projecte Arbres d’Algendar es troba en un punt entre la consolidació definitiva dels seus objectius bàsics a nivell de inserció social i manteniment i recuperació de les varietats locals, i el plantejament de nous reptes com són la recerca de varietats que encara esperen ésser recuperades, inventariades i reproduïdes, la optimització de la producció de les varietats per al seu ús comercial i la constant voluntat d’augmentar el nombre de participants que es beneficien del seu caràcter de projecte social i integrador. Us desitgem molt d’èxit en la vostra tasca!

Comments are closed

INICIATIVA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI DE LES ILLES BALEARS