Crònica de la VII Jornada de Difusió d’Iniciatives de Custòdia del Territori a Balears

“Agents locals per la conservació: el paper dels municipis i els espais educatius”

Enguany es va celebrar aquesta trobada de forma telemàtica, pel que es va dividir en 3 sessions per tal de fer més agradable l’estada davant la pantalla. Així, van tenir lloc 3 xerrades sobre diverses experiències de custòdia de fora de Balears, els dies 13, 15 i 20 d’octubre de 2020.

La jornada de difusió de 2020 volia posar el focus en dos agents locals claus per a foment i desenvolupament de la custòdia del territori: els municipis i els espais educatius, alhora que s’assolien els seus 3 objectius bàsics:

  1. Contribuir a visibilitzar les iniciatives de custòdia que estan en marxa tant dins com fora del territori balear.
  2. Fomentar el coneixement i la col·laboració entre els diferents agents del territori, que tenen interessos compartits.
  3. Donar a conèixer la custòdia com a eina de conservació.

S’hi varen apuntar unes 40 persones a les diverses sessions, amb una mitja de 15-20 persones per sessió. El públic objectiu d’aquesta jornada era especialment personal dels equips municipals i d’espais educatius en sentit general: centres educatius, escoles lliures, moviment escolta, etc., tot i que va estar oberta, com sempre, a qualsevol persona interessada en el tema, així com a les entitats de custòdia. Cada sessió va constar d’una primera part amb la intervenció d’una iniciativa convidada i una segona part dedicada a una tertúlia sobre els temes tractats, per a la que vàrem comptar amb persones de Balears que són part de projectes que tenen molt en comú amb la iniciativa convidada.

  • La primera sessió va ser el 13 d’octubre, de 17:30 a 19h, a càrrec de Custodios del territorio, que ens varen xerrar des de l’Argentina, aprofitant les noves possibilitats que ofereixen les trobades telemàtiques. La iniciativa anomenada “Red Custodios de Argentina y sus estrategias de conservación comunitaria”, va ser presentada per n’Andrea Caselli, Directora del Programa de Conservació Comunitària del Territori de la Universidad Nacional del Centro de la provincia de Buenos Aires. Es tracta d’un projecte educatiu de seguiment d’aus a zones humides, en el que col·laboren centres educatius, municipis i universitat. A més de la creació d’un projecte comú, amb un alt grau de conscienciació i aprenentatge col·lectiu, aquesta iniciativa aconsegueix la declaració d’àrees protegides/educatives, anomenades “Sitios Educativos Estratégicos para las Aves (SEEA)”.
  • La segona sessió es va celebrar el 15 d’octubre, de 10 a 11:30h. L’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, Girona, concretament el seu regidor de medi ambiental, Jordi Rotllan, ens va presentar “El nostre municipi, un petit espai natural”. Un interessant i integrador projecte ambiental del municipi, amb una visió de l’espai urbà com a una continuïtat dels ecosistemes que l’envolten, com un element més que s’ha de gestionar com a tal. Ens explicaran les diverses estratègies adoptades, inclosa l’assignació del 0,5 de l’IBI pel finançament de projectes ambientals.
  • I, finalment, el 20 d’octubre de 17:30 a 19h, va ser el torn de l’entitat AMMA Almijara, de Málaga, presentant la iniciativa “Mejoras de Biodiversidad y Geodiversidad en terrenos municipales a través de la Custodia del Territorio”. Així, en Mikel Villar García, de l’Equip de Mediació i Assessorament en Custòdia del Territori, ens va xerrar del seu projecte, en el què es vol involucrar els municipis i els centres educatius en la recuperació i manteniment d’espais verds periurbans, posant en valor els hàbitats i biodiversitat associada i els beneficis que aporta a la societat. Una iniciativa que va teixint un mosaic entre els agents socials per a construir un projecte comú.

A totes 3 sessions la tertúlia posterior va donar molt de sí, amb preguntes i reflexions que varen fer participar a gairebé totes les persones presents, així com algun debat que va treure coses molt interessants, a tenir en compte per a seguir fent feina des de les entitats i també des de la nostra xarxa. Les diverses presentacions els vídeos de les xerrades es poden trobar seguint aquest enllaç.

Organitzada per la ICTIB amb el suport de la Conselleria de Media Ambient i Territori.

Comments are closed

INICIATIVA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI DE LES ILLES BALEARS