Conclou la celebració de la III Setmana de la Custòdia Del Territori a les Illes Balears

Enguany, la III Setmana de la Custòdia del Territori ha tingut lloc entre els dies 26 de maig i 9 de juny. Al llarg d’aquesta setmana, una desena de les entitats, les quals formen part de la ICTIB, han organitzat activitats relacionades amb les iniciatives de custòdia del territori que desenvolupen en Mallorca i Menorca.

Les propostes han estat molt diverses: des de jornades de voluntariat agrari, forestal o de recuperació de paret de pedra en sec, fins visites temàtiques per aprendre sobre aus o sobre la tortuga mediterrània, o també per conèixer finques vitícoles o en les que es cultiva maduixa en ecològic. També s’han celebrat tallers en línia sobre compostatge o sobre plantes beneficioses per a les abelles. En definitiva, una varietat que mostra l’ampli abast de la custòdia del territori pel que fa el tipus d’iniciatives que es posen en marxa.

En total, han tingut lloc 13 activitats molt diverses propostes per 12 iniciatives de Custòdia en marxa a les Illes Balears. Hi han participat més de 200 persones, les quals s’han repartit per la variada oferta d’activitats, des de jornades de treball al camp o mostrejos científics a la platja, fins a cursos temàtics, sortides en família al bosc o campanyes online per a la promoció de producte local. Moltes de aquestes activitats s’han sumat al Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra cada 5 de maig a tot el món per posar de manifest la importància que la protecció i la salut de l’entorn és una qüestió que afecta el benestar dels pobles i a el desenvolupament econòmic a tot el món.

Així, per exemple, la Fundació Vida Silvestre Mediterrània (FVSM) han aprofitat i juntat el dia de la custodia del territorio amb el dia del Medi Ambient realitzant un taller al final de la visita guiada que consistia en construir un hotel d’insectes propi. Amics de la Terra Mallorca ha sumat esforços en la campanya de control de la plaga forestal del banyarriquer, el coleòpter perforador que suposa una amenaça per als alzinars de Mallorca. La jornada va comptar amb dos Agents de Medi Ambient, els quals van donar a conèixer la seva feina i van explicar els principals problemes que pateixen els boscos a Mallorca.

Per la seva part, l’Associació Més Que Pedra ha transmès una impressió molt positiva i un ambient magnífic de la jornada, una diada de voluntariat per la recuperació i manteniment d’elements de pedra en sec a la finca en custòdia de Son Bernadàs (Orient). Càritas Menorca també ha transmès la seva satisfacció amb la vitatisita guiada al barranc d’Algendar, i Antoni Fontanet, del Museu Balear de Ciències Naturals, s’ha mostrat igual de complagut amb la visita guiada al bosc de Ribera de Lluc.

Per altra banda, les persones que han participat en tallers realitzats a la III Setmana de la custòdia, han valorat molt els sabers relacionats amb les plantes i la cura de la natura. Amb APAEMA, van poder fer dues excursions pel terme de Porreres aprenent a identificar i usar les plantes aromàtiques i medicinals que es poden recol·lectar al municipi. Amb l’Associació de Varietats Locals van comptar amb la ponent María Carrascosa, que ha fet molta feina a Andalusia sobre les varietats locals de cereals i la seva comercialització en canals curts, i amb qui els participants van poder comentar i debatre. També van visitar les instal·lacions de l’empresa familiar porrerenca Rossellons per aprendre sobre els diferents processos d’elaboració que realitza aquesta empresa familiar. El curs “La fertilitat del sòl” organitzat pel GOB Menorca organitzat pel va resultar molt pedagògic, enfocat a entendre els mecanismes que intervenen en la fertilitat del sòl i a conèixer eines sense cost o de cost baix per a conèixer la salut dels nostres sòls.

L’art va tenir el seu espai en aquestes jornades. A través del taller de dibuix de plantes silvestres, impartit per la il·lustradora Lauryn Green al Barranc de Biniaraixens, l’Associació TAIB va mostrar la riquesa de biodiversitat que tenim als territoris de clima Mediterrani, així com a nivell de Mallorca i, en concret, al Barranc de Biniaraix. Amb una cartulina, retoladors i llapiços de colors, cada participant va realitzar el seu ‘Quadern d’Observació de la vegetació del Barranc de Biniaraix’ on van dibuixar les plantes que van elegir de l’entorn. A través de del dibuix van aprendre a observar les diferents parts de les plantes, així com dels seus diferents estats de floració. L’exposició “El valor del paisatge” de fotografia i cartografia de s’Horta de Dalt de Palma, organitzada per Palma XXI al Casal de barri del Secar de la Real, ha estat també un exemple que les tècniques artístiques i de custòdia del territori és una excel·lent combinació per divulgar els beneficis de la conservació de la natura. 

Fins i tot la ciència ciutadana ha tingut un espai per a la custòdia durante la jornada de ciència ciutadana organitzada per l’Associació Noctiluca a la Platja de S’Amarador, al Parc Natural Mondragó. Les seves conclusions després d’aquesta jornada, en què van participar també 7 menors de la llar d’Inca, han estat que clarament hi ha una acumulació de partícules més fines de microplásticos a l’extrem dret de la platja, mentre que a la zona esquerra els microplástics més abundants són més grans, amb grànuls de la sorra més gruixuts i acumulació de Posidonia. També van trobar també galetes de quitrà. 

A la Trapa, es van realitzar feines agrícoles relacionades amb la plantació d’aromàtiques, i també tasques de recuperació arquitectònica, amb el GOB Mallorca

Tot plegat és una mostra de com la custòdia del territori es va consolidant a les Balears, amb la xarxa que va creixent i amb unes entitats que van assolint coneixements i experiència, el que permet que les iniciatives que desenvolupen millorin en qualitat i tinguin el seu reconeixement. També és destacable l’interès de la societat, les ganes de participar i implicar-se que tenen cada vegada més persones, conscienciades de que cuidar el nostre patrimoni és cosa de tots i totes.

Des de la ICTIB estem molt contentes de veure com es va consolidant aquesta setmana i esperem que el proper any en puguem celebrar la 4ª.

Consulta el programa les Setmanes de la Custòdia del Territori a les Illes Balears anteriors.

Comments are closed

INICIATIVA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI DE LES ILLES BALEARS