1. Home
  2. /
  3. Una finestra a la...

MedGardens – Una finestra a la mar, a la mar que pot ser.

MedGardens és un projecte que té el propòsit de  regenerar els boscos submarins mediterranis. És un projecte dins la Fundació Cleanwave que comença a Mallorca i que té la visió de restablir pel 2030 els hàbitats marins mediterranis de poca fondària, necessaris per a que prosperi la biodiversitat, mitigant els impactes del canvi climàtic. És un objectiu ambiciós, que no seria possible sense l’impuls ciutadà i la coordinació amb els agents socials i de l’administració.

Fins ara hi ha plantejats 4 MedGardens a les Illes Balears. Allà es realitzaran accions de restauració d’algues brunes del gènere Cystoseira s.l. i plantes marines com la Posidonia oceanica i la Cymodocea nodosa, utilitzant tècniques exitoses i innovadores en petites parcel·les situades en zones poc profundes, accessibles a totes les persones.

La comunitat tindrà un paper fonamental en tot el procés de restauració mitjançant la cogestió de cada MedGardens, juntament amb la comunitat científica i les administracions locals.

Les comunitats d’algues i fanerògames marines són essencials per al benestar de les comunitats costaneres, ja que ofereixen aigües clares i plenes de vida, essencials per a un turisme sostenible. També són hàbitats clau per sostenir la pesca, que actuen com a embornals de carboni i com a barrera protectora contra els impactes del canvi climàtic, com l’erosió costanera causada per les tempestes. Malauradament, corren un greu risc de degradació a causa de l’activitat humana.

Les comunitats d’algues i praderies marines es trasplanten o reforcen en petites parcel·les de fons marins costaners i poc profunds. Aquests espais es converteixen en laboratoris socials i ambientals on convergeix la ciutadania i la ciència, permetent la implicació de les persones en la conservació de zones marines i permetent la seva participació en la ciència ciutadana. Quan els boscos submarins es regeneren, creen nous hàbitats on poden prosperar altres espècies d’animals i plantes, contribuint a la regeneració de la biodiversitat i optimitzant així els serveis que ofereixen al benestar humà.

A MedGardens no hem inventat res, ens hem inspirat en iniciatives que ja funcionen com “Operation Posidonia (australis) Storm Squad” o “Coral Guardian” a Indonèsia. Les dues són iniciatives de restauració d’hàbitats fonamentals gràcies a la implicació ciutadana.

Objectius específics

  1. Ciències Marines: La investigació científica és la base de MedGardens. Totes les activitats estan supervisades pel nostre equip científic, en col·laboració amb altres entitats experimentades i persones capacitades.
  2. Comunitat: Gestió col·laborativa i custòdia de zones costaneres poc profundes seleccionades. Un model d’autogestió que permet una expansió assequible de la xarxa de Med-Gardens, contribuint al desenvolupament sostenible.
  3. Educació: Dins del nostre programa educatiu, MedGardens transfereix la seva atenció en el valor del nostre patrimoni marí, connectant a les persones amb la natura mitjançant eines educatives eco-emocionals.
  4. Ciència Ciutadana: Després de completar una formació MedGardens, els turistes i locals poden participar en operacions de ciències marines MedGardens, en col·laboració amb centres de busseig locals i la plataforma ObservadoresdelMar.es.
  5. Medi ambient: Al voltant de cada MedGardens es creen una sèrie d’activitats dedicades a la protecció del medi marí, com per exemple la neteja de platges i fons marins, les quals estan integrades en un programa educatiu de sensibilització. També s’instal·len fonts d’aigua per part de Cleanwave.org, les quals permeten als ciutadans i visitants omplir les seves ampolles d’aigua sostenibles i evitar així la contaminació per plàstic d’un sol ús.

La conservació és sempre millor que la restauració, sobretot per espècies de creixement lent com la Posidonia oceanica. Però en hàbitats ja degradats la regeneració és la solució adequada al combinar accions de restauració seguides d’un esforç continuat en la seva conservació.

Les persones, les empreses i les administracions públiques comparteixen la responsabilitat de regenerar els boscos subaquàtics i restablir-ne l’estat per al 2030, si volem evitar el col·lapse socioeconòmic. La Dècada de les Ciències de l’Oceà per al Desenvolupament Sostenible estableix el marc ideal per a començar a treballar. A MedGardens treballem a prop amb les administracions que tenen competència en temes de medi ambient i costes, empreses de l’economia blava que ens han ofert els seus serveis per exemple ajudar-nos al treball de camp com son Tramuntana Diving, ISURUS, East Coast Divers, Sol de ibiza i altres entitats de l’àmbit marí com són l’Associació Arrels, l’Associació Noctiluca, etc. MedGardens té una sòlida base científica gràcies a l’estreta col·laboració amb Dra. Fiona Tomàs de l’IMEDEA (CSIC-UIB) com a principal assessora científica, la Dra. Marta Sales (OBSAM), Dra. Emma Cebrian (Universidad de Girona / CEAB-CSIC), Dra. Adriana Vergés i Phd. Giulia Ferretto (University of New South Wales, Australia). Tenim un vincle molt especial amb l‘art com a forma d’acostar la natura al més profund de cada persona, per això també estem treballant en aquesta línia “Art for Marine Regeneration”.

MedGardens és una oportunitat per a solucionar el que hem trencat, i l’esperança de que podem. Una oportunitat per a fomentar l’economia blava i el turisme regeneratiu, preservar els embornals de carboni i mitigar la pèrdua de biodiversitat marina mitjançant la cooperació.

Vídeos:

Cómo Restaurar y Proteger el Mar Mediterráneo | MedGardens

MedGardens y Tramuntana Diving presenta: Formación de Snorkel Científico

INICIATIVA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI DE LES ILLES BALEARS