BONA PARTICIPACIÓ A LA PRIMERA SETMANA DE LA CUSTÒDIA DEL TERRITORI A BALEARS

Des de la ICTIB, enguany s’ha posat en marxa per primera vegada la “Setmana de la Custòdia del Territori”, amb l’objectiu de donar a conèixer a la societat les diverses iniciatives i entitats que fan custòdia a les Illes Balears. Ha tingut lloc entre dia 1 i el 9 de juny, aprofitant que dia 5 era el dia del Medi Ambient.

Al llarg d’aquesta setmana tan especial han tingut lloc 11 activitats molt diverses entorn inciatives de Custòdia en marxa a les Illes Balears. En total hi han participat més de 600 persones, les quals s’han repartit per la variada oferta d’activitats, des de jornades de feina al camp o mostrejos científics, fins a jocs al bosc o presentacions de llibres o noves web.

Des de la ICTIB valorem molt positivament aquest començament i esperem que en el futur se celebrin moltes més setmanes com aquesta, amb cada vegada més iniciatives i més gent participant. I agraïm enormement la implicació de les diferents entitats i persones que han participat.

Us deixem a continuació un petit resum i valoració de totes les activitats realitzades al llarg de la “I Setmana de la Custòdia del Territori de Balears”:

  • Fundació Vida Silvestre Mediterrània, dissabte 1 de juny: “Dia de portes obertes dedicat a la custòdia”. Hi varen assistir un total de 18 persones, 7 residents amb 3 nins i 8 turistes. Tant la presentació sobre els projectes de custòdia de la FVSM, com la visita a l’observatori de voltors, varen agradar molt als visitants. Els nins i nines ho van aprofitar encara més, fent jocs específics sobre la custòdia, el voltor i la seva conservació. Al final del matí, es va fer un pica pica en el que tots i totes varen compartir una estona de xerrada.
  • GOB Mallorca, diumenge 2 de juny: “Voluntariat a la Trapa, finca en custòdia”. En aquesta ocasió la jornada de feina a la Trapa va tenir el suport d’unes 90 persones, que venien del Col·legi de Sant Pere de Palma, de l´Agrupament Escolta Nuredduna de Palmanyola i del grup de voluntàries del GOB. Un bon grapat de persones que varen fer feina en la recollida de flor de camamil·la, en les tasques d´obra del refugi i en el manteniment del camí que dóna a la marjada on hi ha sembrades plantes medicinals. Un dia molt agradable on vàrem poder gaudir de la bellesa de l’espai i del compromís en la defensa del medi ambient per part de petits i de grans.
  • Líthica i GOB Menorca, diumenge 2 de juny: “Dia de Portes Obertes a l’Hospital d’Animals i a les Pedreres de s’Hostal”. Al llarg de tot el matí es varen apropar a aquest espai més de 200 persones, les quals varen aprofitar l’oportunitat per conèixer la tasca de les dues entitats en un espai de Custòdia molt especial, on hi conflueixen la conservació del patrimoni cultural amb la recuperació de fauna autòctona i la conservació d’espècies vegetals, tot amb enmig de l’art i la bellesa d’una cantera recuperada.
  • Amics de la Terra, dilluns 3 de juny: “Presentació del web sobre on comprar productes locals que ajuden a conservar el territori de la Serra”, com a resultat d’un projecte pilot de custòdia del territori en el Barranc de Biniaraix: www.made-in-tramuntana.org
  • IES Joan Alcover, 5 i 7 de juny: ” Joc de rol de la Custòdia del Territori “. Els 50 integrants dels dos grups de 3er d’ESO varen formar part d’aquesta activitat educativa i participativa, en la que es ficaren a la pell dels diferents agents implicats en una iniciativa de custòdia. Se’ls va presentar un cas pràctic i real sobre una espècie en perill a les Balears, així com tots els agents implicats en el tema; dividits en grups que representaven cadascun d’aquests agents, varen treballar el seu paper i després el van defensar en les diverses situacions que les guies els anaven proposant. L’exigència del joc els/les va fer pensar molt i discutir amb la resta de companys/es, però va valer la pena perquè això va suposar un aprenentatge valuós: els problemes poden tenir solució i la millor és la que implica i es consensua amb tots els agents implicats.
  • GOB Menorca, dissabte 8 de juny: “La Custòdia Agrària. Salut, natura i proximitat”. Aquesta xerrada va tenir lloc en el marc de la Fira de Media Ambient que se celebrava a Maó. En ella es varen donar a conèixer les noves línies d’acció que treballa el programa de custòdia agrària del GOB Menorca, enfocades a avaluar les mesures de gestió que s’han anat implementant al llarg dels anys de recorregut del projecte. Hi varen assistir unes 15 persones. Apart, més de 100 persones varen passar per la paradeta del GOB Menorca i per les de 3 finques de Custòdia, participants del seu programa de Custòdia Agrària, i que oferien els seu productes.
  • GEN-GOB Eivissa, dissabte 8 de juny: “Acte a Can Toni den Jaume Negre, finca de custòdia”, en el marc d’un programa d’activitats a la finca anomenat “Des-conneta’t”. N’Agnès Vidal, cap del Servei d’Educació Ambiental del GEN-GOB, va explicar las tasca de l’entitat entorn a l’acord de custòdia vigent amb els propietaris de Can Toni d’en Jaume Negre, signat l’any 2011. Es varen els principals eixos de treball a la finca, especialment pel que fa a les varietats locals -com és el cas del banc de figueres autòctones de Pitiüses-, o els treballs de recuperació de la gallina eivissenca. També va xerrar dels nombrosos acords o convenis de col·laboració signats amb entitats agràries de Pitiüses. Fianlitzada aquesta introducció, va començar la presentació del llibre “Entre el cel i la terra” per part del seu l’autor, Gerard Quintana. Hi varen assistir una vintena de persones.
  • Associació TAIB, dissabte 8 de juny: “Estudiem els insectes al Barranc de Biniaraix”. En aquesta activitat, un petit grup va dedicar el matí a aplicar diverses tècniques per a estudiar els insectes al Barranc de Biniariaix. Es varen agafar molts especimens, molts dels quals varen ser identificats ( fins a 38 espècies). Els que no es coneixien amb prou certesa, es van fotografiar o posar en un tubet per a ser identificats posteriorment, amb l’ajuda de la bibliografia o d’experts en el grup. El TAIB seguirà fent feina a les finques de Custòdia del Barranc, per a posar en valor la fauna entomològica que acull aquest paisatge tan especial i, en especial, la bona gestió que li dóna vida.
  • Museu de Ciències Naturals, diumenge 9 de juny: “Jornada de voluntariat a la Vall de Josafat. Vall de Lluc”. Un grupet de 6 persones es va congregar en aquest espai únic a Mallorca, per seguir amb la neteja del bosc de ribera. Així, es varen retirar troncs i branques mortes, que es varen acumular en un punt per a poder ser emprats o per poder-los cremar quan sigui l’època permesa.
  • Ses Milanes, créixer a la natura, diumenge 9 de juny: “Jugam i construim al bosc”. L’activitat va tenir lloc a Es Garrigó, una finca amb la que Ses Milanes tenen un acord de custòdia, i a on combinen educació i conservació de la natura. La jornada va iniciar amb la rebuda de participants, unes 90 persones: es va fer una presentació sobre Ses Milanes i el seu projecte a l’espai. Seguidament, en Gabriel Vairoletti, tallerista de les tècniques Bushcraft. va fer una introducció històrica i de conceptes del Bushcraft com a tècniques de supervivència en la natura, emmarcats en el respecte absolut de l’entorn. Després es va fer una volta pel bosc, on es van presentar els diferents espais de treball: passarel·la i escales de cordes, embarcació flotant, trípodes, carpa i taules de nusos. Es continuà amb el taller de nusos, introduint la tècnica de 4 nusos bàsics, els seus usos i un per un es va establir grups per treballar la tècnica en detall. La segona part del taller va consistir a posar en pràctica els nusos per crear estructures lliures que cada participant va realitzar amb els materials de què es disposava.

Comments are closed

INICIATIVA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI DE LES ILLES BALEARS